Βασιλόπιτα
Σύμφωνα με μια αδιάβλητη έρευνα που κάναμε, η βασιλόπιτα κέικ είναι το καλύτερο γλυκό των Χριστουγέννων και θα έπρεπε να το κάνουμε σε όλες τις γιορτές του χρόνου. Πάμε λοιπόν να δούμε πως θα το κάνουμε πραγματικότητα με τη βοήθεια ενός air fryer.
Εξοπλισμός
Συστατικά
- 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 215 γρ. βούτυρο (αγελάδος)
- 190 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 60 γρ. γάλα (πλήρες)
- 3 τμχ. αυγά (μεσαία)
- 1 γρ. μαστίχα
- 6 γρ. μαχλέπι
- ¾ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού (από ένα πορτοκάλι)
- 2 τμχ. βανιλίνες (ή εκχύλισμα βανίλιας)
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρζ. αλάτι
Εκτέλεση
- Μαζεύουμε όλα τα υλικά μας για να τα έχουμε έτοιμα για χρήση.
- Ρίχνουμε στον κάδο του πολυμηχανήματος ή του μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε για 3 λεπτά στο δυνατό.190 γρ. ζάχαρη άχνη, 215 γρ. βούτυρο
- Κλείνουμε το μίξερ, και μαζεύουμε με μια σπάτουλα το μείγμα από τα τοιχώματα του κάδου και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά.
- Σε ένα μπλέντερ βάζουμε την κρυσταλλική ζάχαρη, τη μαστίχα, 2 κουταλιές από το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο, το μαχλέπι και τις βανιλίνες. Χτυπάμε να γίνουν όλα σκόνη.1 κ.σ. ζάχαρη, 1 γρ. μαστίχα, 6 γρ. μαχλέπι, ¾ κ.γ. μοσχοκάρυδο, 2 τμχ. βανιλίνες
- Ρίχνουμε το μείγμα του μπλέντερ στον κάδο μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε στο χαμηλό.1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- Όσο δουλεύει το μίξερ στο χαμηλό ρίχνουμε ένα αυγό τη φορά μέχρι να απορροφηθεί το καθένα με τη σειρά του στο μείγμα μας.3 τμχ. αυγά
- Βγάζουμε τον κάδο και ρίχνουμε το γάλα και το αλεύρι, αφού πρώτα έχουμε ανακατέψει καλά μεταξύ τους το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 60 γρ. γάλα, 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ, 1 πρζ. αλάτι
- Τα αναδεύουμε απαλά με μια σπάτουλα με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω για πολύ λίγη ώρα μέχρι να έχουμε ένα αποτέλεσμα σαν αυτό εδώ.
- Παίρνουμε μια φόρμα κέικ που να χωράει άνετα στον κάδο του air fryer, εμείς με το μεγάλο μηχάνημα της cosori χρησιμοποιήσαμε την ψηλή φόρμα 19 εκατοστών. Πρέπει να περνάει πολύ άνετα ο αέρας από τα πλαϊνά της φόρμας.
- Τη βουτυρώνουμε καλά και βάζουμε κομμένη λαδόκολλα στο μέγεθος του πάτου αλλά και σε λωρίδες για τα πλαϊνά, βλ. φώτο. Για μεγαλύτερη σιγουριά βουτυρο-αλευρώνουμε και τη λαδόκολλα (θα χρειαστεί προσπάθεια).
- Αν φυσικά έχουμε φόρμα με αποσπώμενο πάτο στις κατάλληλες διαστάσεις απλά βουτυρο-αλευρώνουμε και ρίχνουμε το μείγμα κατευθείαν.
- Ρίχνουμε το μείγμα μας και το ισιώνουμε όσο μπορούμε με ένα κουτάλι ή τη σπάτουλα και βάζουμε και το φλουρί μας αν θέλουμε.
- Τυλίγουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο (να πιάσει και από κάτω για να μην το πάρει ο αέρα του air fryer) και ψήνουμε στο πρόγραμμα bake του cosori, αλλά ανεβάζουμε στους 200 °C από τους 160 που έχει και αφήνουμε για 30 λεπτά.
- Μετά από τα 30 λεπτά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά στους 200 βαθμούς.
- Όταν θέλουμε να δούμε αν έχει γίνει η βασιλόπιτα απλά τρυπάμε με ένα μαχαίρι, αν βγει καθαρό σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι αν όχι συνεχίζουμε για ακόμα λίγα λεπτά το ψήσιμο. Αν δεν έχει ψηθεί μέσα και έχει πάρει πολύ εξωτερικό χρώμα για να μην καεί τη σκεπάζουμε πάλι με αλουμινόχαρτο.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά, διαφορετικά θα πετρώσει την άχνη που θα ρίξουμε από πάνω.
- Πασπαλίζουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη και κάνουμε επάνω ότι σχέδια θέλουμε.
Tips
- Αν έχετε σκεύος από σιλικόνη ή ακόμα καλύτερα τα αλουμινένια μια χρήσης σίγουρα ο χρόνος ψησίματος θα είναι πολύ καλύτερος. Απλά να θυμάστε ότι οι ποσότητες της συνταγής είναι για τις συγκεκριμένες διαστάσεις σκεύους.
- Εμείς την κάναμε στο air fryer της Cosori με τη διπλή αντίσταση στο πρόγραμμα bake. Σε μηχανήματα χωρίς διπλή αντίσταση πρέπει η φόρμα να μην πατάει στον πάτο του κάδου ώστε να μπορεί να περνάει από κάτω ο αέρας, τη βάζουμε πάνω σε μία σχάρα.
- Το μείγμα μπορούμε να το χτυπήσουμε και με πολυμηχάνημα αλλά και με μίξερ χειρός απλά ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο.