Επιστροφή
+ servings

Μελομακάρονα

4.17 από 12 βαθμολογίες
Ακόμα μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή, λαχταριστή και μυρωδάτη μέσα από ένα air fryer. Φανταστείτε τα μελομακάρονα τραγανά εξωτερικά με μια χρυσαφένια κρούστα, ενώ μέσα παραμένουν ζουμερά, με άφθονο, σιρόπι που αγκαλιάζει κάθε μπουκιά.
Ακολουθείστε ακριβώς τα βήματα και θα έχετε τα καλύτερα μελομακάρονα που φτιάξατε ποτέ.
Servings 35 μελομακάρονα
Προετοιμασία 20 minutes
Μαγείρεμα 12 minutes
Σύνολο 32 minutes

Εξοπλισμός

Συστατικά

Σιρόπι

  • 400 γρ. νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 1 τμχ. φλούδα λεμονιού
  • 2 στικ κανέλα
  • 100 γρ. μέλι

Μελομακάρονα

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. σιμιγδάλι
  • 200 γρ. χυμός πορτοκάλι
  • 200 γρ. ηλιέλαιο
  • 90 γρ. ελαιόλαδο
  • 25 γρ. ζάχαρη άχνη
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • Μέλι
  • Καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Σιρόπι

  • Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά του σιροπιού εκτός από το μέλι.
    400 γρ. νερό, 500 γρ. ζάχαρη, 2 στικ κανέλα, 1 τμχ. φλούδα λεμονιού
  • Μόλις πάρει μια βράση το μείγμα μας το αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
    100 γρ. μέλι
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Θέλουμε το σιρόπι να είναι εντελώς κρύο όταν έρθει σε επαφή με τα μελομακάρονα.

Μελομακάρονα

  • Προετοιμάζουμε τα υλικά μας.
    Μελομακάρονα στο air fryer
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
    500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 100 γρ. σιμιγδάλι
    Μελομακάρονα στο air fryer
  • Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ τα υπόλοιπα υλικά μας και ανακατεύουμε καλά.
    200 γρ. χυμός πορτοκάλι, 200 γρ. ηλιέλαιο, 90 γρ. ελαιόλαδο, 25 γρ. ζάχαρη άχνη, ¼ κ.γ. γαρύφαλλο, 2 κ.γ. κανέλα, ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, ½ κ.γ. σόδα μαγειρική, 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
    Μελομακάρονα στο air fryer
  • Προσθέτουμε το μπολ με τα υγρά στο μπολ με το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά αλλά προσέχουμε να μην το κάνουμε πολύ ώρα γιατί θα αρχίσει να βγάζει τα λάδια του το μείγμα. 10-20 δευτερόλεπτα με το χέρι είναι αρκετά.
    Μελομακάρονα στο air fryer
  • Προθερμαίνουμε το air fryer στους 180 °C (360 °F).
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο κλασσικό σχήμα και προσέχουμε να είναι όλα κοντά στα 30 γρ. για ομοιόμορφο ψήσιμο και σιρόπιασμα.
    Μελομακάρονα στο air fryer
  • Αφού τα πλάσουμε, τα τρυπάμε από πάνω με ένα πιρούνι για να πάρουν το γνωστό σχήμα αλλά και για να απορροφήσουν καλύτερα το σιρόπι.
  • Τοποθετούμε δίπλα δίπλα στο κάδο και ψήνουμε για 12 λεπτά στους 180 °C (360 °F).
  • Μόλις τα βγάλουμε από τον κάδο τα πετάμε κατευθείαν στο σιρόπι και μετράμε 15 δευτερόλεπτα.
    Μελομακάρονα στο air fryer
  • Τα αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα ώστε να φύγει το περίσσιο σιρόπι και να μείνουν τραγανά απέξω και απίστευτα ζουμερά στο εσωτερικό.
    Μελομακάρονα στο air fryer
  • Αν θέλουμε τα περιχύνουμε με μελί και από πάνω ψιλοκομμενο καρύδι.
    Μελομακάρονα στο air fryer
  • Κάνουμε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί και για τα υπόλοιπα μελομακάρονά μας.
    Μέλι, Καρύδια

Tips

Σημείωση: δείτε στο τέλος της συνταγής και οδηγίες για άλλα μοντέλα που δοκιμάσαμε εκτός του Ninja.
 
  • Δεν χρειάζονται γύρισμα κατά το ψήσιμο αλλά αν το air fryer σας δεν είναι και τόσο δυνατό, ίσως χρειαστεί ένα γύρισμα στα 8 λεπτά.
  • Το σιρόπι μπορούμε αφού έρθει σε θερμοκρασία δωματίου να το βάλουμε στο ψυγείο.
  • Μετά από κάθε δόση που ψήνουμε και ρίχνουμε στο σιρόπι μπορούμε να το βάλουμε και πάλι στο ψυγείο για να ρίξουμε τη θερμοκρασία του.

Διατροφικός Πίνακας

Μερίδα: 100gΘερμίδες: 455kcalΥδατάνθρακες: 63gΛιπαρά: 20g
Calories: 455kcal
Course: Γλυκά
Cuisine: Ελληνική
Keyword: Γιορτές, Μπισκότα, Χριστουγεννιάτικα