Προετοιμάζουμε τα υλικά μας.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 100 γρ. σιμιγδάλι
Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ τα υπόλοιπα υλικά μας και ανακατεύουμε καλά.
200 γρ. χυμός πορτοκάλι, 200 γρ. ηλιέλαιο, 90 γρ. ελαιόλαδο, 25 γρ. ζάχαρη άχνη, ¼ κ.γ. γαρύφαλλο, 2 κ.γ. κανέλα, ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, ½ κ.γ. σόδα μαγειρική, 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
Προσθέτουμε το μπολ με τα υγρά στο μπολ με το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά αλλά προσέχουμε να μην το κάνουμε πολύ ώρα γιατί θα αρχίσει να βγάζει τα λάδια του το μείγμα. 10-20 δευτερόλεπτα με το χέρι είναι αρκετά.
Προθερμαίνουμε το air fryer στους 180 °C (360 °F).
Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο κλασσικό σχήμα και προσέχουμε να είναι όλα κοντά στα 30 γρ. για ομοιόμορφο ψήσιμο και σιρόπιασμα.
Αφού τα πλάσουμε, τα τρυπάμε από πάνω με ένα πιρούνι για να πάρουν το γνωστό σχήμα αλλά και για να απορροφήσουν καλύτερα το σιρόπι.
Τοποθετούμε δίπλα δίπλα στο κάδο και ψήνουμε για 12 λεπτά στους 180 °C (360 °F).
Μόλις τα βγάλουμε από τον κάδο τα πετάμε κατευθείαν στο σιρόπι και μετράμε 15 δευτερόλεπτα.
Τα αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα ώστε να φύγει το περίσσιο σιρόπι και να μείνουν τραγανά απέξω και απίστευτα ζουμερά στο εσωτερικό.
Αν θέλουμε τα περιχύνουμε με μελί και από πάνω ψιλοκομμενο καρύδι.
Κάνουμε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί και για τα υπόλοιπα μελομακάρονά μας.
Μέλι, Καρύδια