Μελομακάρονα
Τα μελομακάρονα, ένα από τα πιο διαχρονικά και αγαπημένα γλυκίσματα της ελληνικής παράδοσης, συνδυάζουν την υπέροχη γεύση του μελιού με τις μυρωδιές των μπαχαρικών και την τραγανή υφή του κριτσανιστού κουλουριού ή μπισκότου. Με καταβολές που ανάγονται στην αρχαιότητα, αυτό το γλύκισμα αποτελεί συνώνυμο των χριστουγεννιάτικων γιορτών στη χώρα μας, αλλά και ένα σταθερό στοιχείο στις κουζίνες των Ελλήνων διαχρονικά.
Η μαγεία των μελομακάρονων βρίσκεται στην απλότητα των συστατικών τους και στην αρμονική ισορροπία των γεύσεων. Ελαιόλαδο, αλεύρι, ζάχαρη, πορτοκάλι και κανέλα είναι μερικά από τα βασικά συστατικά που συνθέτουν τη ζύμη τους, ενώ το μέλι, το νερό και το καρύδι είναι αυτά που προσδίδουν την τελική τους γεύση και υφή.
Πάμε λοιπόν να παντρέψουμε την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία, και να φτιάξουμε μελομακάρονα σε μια φριτέζα αέρα.
Σημείωση: δείτε στο τέλος της συνταγής και οδηγίες για άλλα μοντέλα air fryer που δοκιμάσαμε εκτός του βασικού.
Μελομακάρονα
Εξοπλισμός
Συστατικά
Σιρόπι
- 400 γρ. νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- 1 τμχ. φλούδα λεμονιού
- 2 στικ κανέλα
- 100 γρ. μέλι
Μελομακάρονα
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 γρ. σιμιγδάλι
- 200 γρ. χυμός πορτοκάλι
- 200 γρ. ηλιέλαιο
- 90 γρ. ελαιόλαδο
- 25 γρ. ζάχαρη άχνη
- ¼ κ.γ. γαρύφαλλο (τριμμένο)
- 2 κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ½ κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- Μέλι
- Καρύδια (ψιλοκομμένα)
Εκτέλεση
Σιρόπι
- Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά του σιροπιού εκτός από το μέλι.400 γρ. νερό, 500 γρ. ζάχαρη, 2 στικ κανέλα, 1 τμχ. φλούδα λεμονιού
- Μόλις πάρει μια βράση το μείγμα μας το αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.100 γρ. μέλι
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Θέλουμε το σιρόπι να είναι εντελώς κρύο όταν έρθει σε επαφή με τα μελομακάρονα.
Μελομακάρονα
- Προετοιμάζουμε τα υλικά μας.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 100 γρ. σιμιγδάλι
- Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ τα υπόλοιπα υλικά μας και ανακατεύουμε καλά.200 γρ. χυμός πορτοκάλι, 200 γρ. ηλιέλαιο, 90 γρ. ελαιόλαδο, 25 γρ. ζάχαρη άχνη, ¼ κ.γ. γαρύφαλλο, 2 κ.γ. κανέλα, ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, ½ κ.γ. σόδα μαγειρική, 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- Προσθέτουμε το μπολ με τα υγρά στο μπολ με το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
- Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά αλλά προσέχουμε να μην το κάνουμε πολύ ώρα γιατί θα αρχίσει να βγάζει τα λάδια του το μείγμα. 10-20 δευτερόλεπτα με το χέρι είναι αρκετά.
- Προθερμαίνουμε το air fryer στους 180 °C (360 °F).
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο κλασσικό σχήμα και προσέχουμε να είναι όλα κοντά στα 30 γρ. για ομοιόμορφο ψήσιμο και σιρόπιασμα.
- Αφού τα πλάσουμε, τα τρυπάμε από πάνω με ένα πιρούνι για να πάρουν το γνωστό σχήμα αλλά και για να απορροφήσουν καλύτερα το σιρόπι.
- Τοποθετούμε δίπλα δίπλα στο κάδο και ψήνουμε για 12 λεπτά στους 180 °C (360 °F).
- Μόλις τα βγάλουμε από τον κάδο τα πετάμε κατευθείαν στο σιρόπι και μετράμε 15 δευτερόλεπτα.
- Τα αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα ώστε να φύγει το περίσσιο σιρόπι και να μείνουν τραγανά απέξω και απίστευτα ζουμερά στο εσωτερικό.
- Αν θέλουμε τα περιχύνουμε με μελί και από πάνω ψιλοκομμενο καρύδι.
- Κάνουμε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί και για τα υπόλοιπα μελομακάρονά μας.Μέλι, Καρύδια
Tips
- Δεν χρειάζονται γύρισμα κατά το ψήσιμο αλλά αν το air fryer σας δεν είναι και τόσο δυνατό, ίσως χρειαστεί ένα γύρισμα στα 8 λεπτά.
- Το σιρόπι μπορούμε αφού έρθει σε θερμοκρασία δωματίου να το βάλουμε στο ψυγείο.
- Μετά από κάθε δόση που ψήνουμε και ρίχνουμε στο σιρόπι μπορούμε να το βάλουμε και πάλι στο ψυγείο για να ρίξουμε τη θερμοκρασία του.
Οδηγίες για άλλα μηχανήματα
Θερμοκρασία | Χρόνος/Γυρίσματα |
---|---|
180°C / 360°F | 15 λεπτά/0 |
Θερμοκρασία | Χρόνος/Γυρίσματα |
---|---|
180°C / 360°F | 13 λεπτά/0 |