Τι ΔΕΝ πρέπει να μαγειρεύουμε σε ένα air fryer

Ποια φαγητά και γιατί δεν μπορούμε να τα μαγειρέψουμε στο air fryer. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι να τα φτιάξουμε στη φριτέζα αέρα χωρίς να υπάρξει πρόβλημα;

Τι δεν μπορούμε να φτιάξουμε σε ένα air fryer;

Η φριτέζα αέρα έχει κερδίσει και συνεχίζει να κερδίζει, ειδικά στη χώρα μας, πολλούς οπαδούς χάρη στην ικανότητά της να μαγειρεύει με λιγότερο λίπος και λιπαρά και σε μικρούς χρόνους. Παρόλα αυτά, κάποια τρόφιμα δεν είναι κατάλληλα για αυτή τη συσκευή. Παρακάτω, παραθέτουμε κάποια φαγητά και κατηγορίες τροφίμων που δεν πρέπει να μπαίνουν σε ένα air fryer είτε για το κακό αποτέλεσμα είτε για την επικινδυνότητα τους.

Τηγάνισμα με χυλό

Αποφύγετε τον χυλό, καλύτερα να τον αντικαταστήσετε με μια κρούστα από φρυγανιά ή ακόμα καλύτερα panko. O αέρας που κυκλοφορεί μέσα στη φριτέζα μπορεί στείλει παντού μέσα στο κάδο τον χυλό και να υπάρξει πρόβλημα με τη λειτουργία του μηχανήματος αλλά φυσικά και με το τελικό αποτέλεσμα του ψησίματος.
Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε υγρό χυλό, δοκιμάστε να καταψύξετε πρώτα το φαγητό με το χυλό, π.χ. μπακαλιάρος, για να του επιτρέψετε να γίνει πιο συμπαγές ώστε να μην μπορεί να το επηρεάσει ο δυνατός αέρας.
Φυσικά τα ήδη μαγειρεμένα κατεψυγμένα τρόφιμα με χυλό είναι άψογη επιλογή για το air fryer, όπως τα φιλέτα ψαριού (fish sticks) για παράδειγμα.

Σούπες και γενικά ότι θέλει βράσιμο

Μια άλλη κατηγορία που απαγορεύεται να μπει σε φριτέζα αέρα είναι οι σούπες και οτιδήποτε θέλει βράσιμο. Ο τρόπος που δουλεύει το air fryer, δηλαδή η γρήγορη κυκλοφορία ζεστού αέρα γύρω από τα τρόφιμα δεν μπορεί να δουλέψει σωστά με φαγητά που απαιτούν υγρό περιβάλλον και σταθερές θερμοκρασίες για να μαγειρευτούν σωστά.
Για το μαγείρεμα τέτοιων πιάτων, δυστυχώς πρέπει να παραμείνουμε στις κατσαρόλες και στον κλασικό φούρνο.

Ποπ κορν

Μπορείτε να φτιάξετε ποπ κορν σε φριτέζα αέρα, αλλά δυστυχώς είναι επικίνδυνο. Ελαφριά ή μικρού μεγέθους τρόφιμα, όπως οι σπόροι καλαμποκιού, μπορούν να πεταχτούν παντού από τον δυνατό αέρα που χρησιμοποιεί το air fryer. Μπορούν πολύ εύκολα να κολλήσουν στο στοιχείο θέρμανσης στο πάνω μέρος του καλαθιού, προκαλώντας βραχυκύκλωμα στο air fryer με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Οπότε η κατσαρόλα ή ακόμα καλύτερα ο φούρνος μικροκυμάτων είναι η ιδανική λύση για να φτιάξετε τα pop corn σας.

Μακαρόνια

Δυστυχώς και τα μακαρόνια είναι σε αυτή τη λίστα γιατί ούτε αυτά είναι κατάλληλα για μαγείρεμα σε air fryer, καθώς η έλλειψη νερού κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος απλά θα τα βγάλει άψητα, καμμένα και σκληρά.
Τα μακαρόνια χρειάζονται να βράζουν σε νερό για να επιτύχουν τη σωστή υφή οπότε η κατσαρόλα είναι και εδώ μονόδρομος. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται επίσης και τα ξερά φασόλια, όπως π.χ. οι γίγαντες.

Ρύζι (λαπά, ριζότο κ.α.)

Όπως και τα μακαρόνια, γενικά τα ωμά δημητριακά πρέπει να βράσουν σε νερό για να μαγειρευτούν, και παρόλο που είναι γενικά οκ να βάζετε λίγο νερό στον κάδο του air fryer, δεν είναι η κατάλληλη συσκευή ούτε για βράσιμο, ούτε για μαγείρεμα στον ατμό.
Αν παρόλαυτα θέλετε να δώσετε μια έξτρα τραγανή υφή στο ρύζι, μπορείτε να το βράσετε πρώτα στην κατσαρόλα ή στο rice cooker (προτείνεται ανεπιφύλακτα) και στη συνέχεια να το βάλετε στη φριτέζα αέρα για λίγα λεπτά.

Συμπέρασμα

Τα air fryer είναι ένα εξαιρετικό μηχάνημα για μαγείρεμα ξεροψημένων και νόστιμων φαγητών με λιγότερα λιπαρά από τις κλασσικές μεθόδους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα δεν είναι κατάλληλα, ώστε να αποφύγουμε απογοητευτικά αποτελέσματα και προβλήματα με την ίδια συσκευή μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Like
Close
Copyright © 2024 AirFrying
Made with in Greece.
Close
Δημοφιλής αναζητήσεις: