Ζεσταίνουμε φαγητά στο air fryer;
Ναι, και είναι ο καλύτερος τρόπος να ξαναζεστάνουμε κάποιο φαγητό από το ψυγείο, ειδικά αν μας ενδιαφέρει να πάρουμε το 100% της γεύσης και της υφής του αρχικού πιάτου. Είναι αρκετά τα φαγητά που ενδείκνυνται να τα ξαναζεστάνουμε στο air fryer και άλλα που θα μας απογοητεύσουν αν το κάνουμε. Σε αυτό το post θα δούμε κάποια από αυτά και πως πρέπει να τα διαχειριστούμε.
Γιατί είναι καλύτερο να ξαναζεστάνουμε το φαγητό μας σε air fryer;
Το air fryer είναι η καλύτερη επιλογή για ζεστάνουμε ξανά το φαγητό μας αν μας ενδιαφέρει η γεύση, η ταχύτητα, η υφή και η ευκολία που μας προσφέρει. Η φριτέζα αέρα είναι γρήγορη, διατηρεί τη σωστή υγρασία του φαγητού, δίνει την απαραίτητη τραγανότητα και είναι πολύ εύκολη στη χρήση.
1. Ταχύτητα
Ο τρόπος που λειτουργεί ένα air fryer είναι να στέλνει στο καλάθι του ζεστό αέρα που περικυκλώνει το φαγητό από παντού. Κάπως έτσι δουλεύει και ο κλασσικός φούρνος στην κουζίνα μας, με τη διαφορά όμως ότι το air fryer χρησιμοποιεί τον κάδο που έχει μικρότερο όγκο και δίνει τη δυνατότητα στον ζεστό αέρα να φτάσει πιο γρήγορα στην κατάλληλη θερμοκρασία και να περικυκλώσει το φαγητό μας ομοιόμορφα.
Με αυτό τον τρόπο το φαγητό μαγειρεύεται γρηγορότερα και κυρίως πιο ομοιόμορφα. Και αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος που είναι η τέλεια επιλογή για να ζεστάνουμε φαγητό και να μαγειρέυουμε κατεψυγμένα τρόφιμα.
2. Λιγότερες πιθανότητες να μας στεγνώσει το φαγητό.
Όσο λιγότερο χρόνο χρειάζεται το φαγητό μας να ζεσταθεί τόσο λιγότερες είναι και οι πιθανότητες να μας στεγνώσει. Έτσι μια μπριζόλα θα κρατήσει ζουμερό το εσωτερικό της ενώ θα ανεβάσουμε τη θερμοκρασία στο σημείου που θέλουμε.
3. Ξαναγίνεται τραγανό
Ο καυτός αέρας γύρω από το φαγητό βοηθάει πολύ ώστε να επιτευχθεί εκ νέου η τραγανότητα που είχε το φαγητό μας όταν το πρωτομαγειρέψαμε.
4. Ευκολία
Η χρήση του air fryer για να ξαναζεστάνουμε το φαγητό μας είναι το ίδιο εύκολη με τη χρήση ενός φούρνου μικροκυμάτων, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ πολύ καλύτερο σε διάφορα επίπεδα.
Ποια φαγητά είναι καλύτερα να ζεσταίνονται εκ νέου στο air fryer;
Ένας απλός κανόνας θα ήταν ότι όποιο φαγητό μπορεί να μαγειρευτεί στο air fryer τότε μπορεί και να ξαναζεσταθεί σε αυτό χωρίς πρόβλημα.
Κάποιες επιλογές από εμάς είναι:
- Πίτσα: πραγματικά σαν να βγήκε μόλις από το φούρνο, η ζύμη γίνεται και πάλι τραγανή και τα τυριά λιώνουν όπως πρέπει, απίστευτο αποτέλεσμα και νούμερο ένα επιλογή από εμάς.
- Τηγανητές πατάτες: Με λίγο ψέκασμα λαδιού οποιαδήποτε πατάτα γίνεται τέλεια και πάλι. Δοκιμάστε είτε σε φρέσκες, είτε σε κατεψυγμένες, είτε ακόμα και από delivery πχ πατάτες goodies.
- Ναγκετς κοτόπουλου
- Κροκέτες ψαριού τύπου captain iglo
- Μπριζόλες: ολόκληρες ή κομμένες σε φέτες.
- Μπιφτέκια
- Λαχανικά: όπως πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες.
Ποια φαγητά καλύτερα να αποφεύγουμε να τα ζεστάνουμε σε air fryer;
- Ολόκληρο κοτόπουλο ή μεγάλο κομμάτι κρέατος: επειδή είναι δύσκολο να εισχωρήσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα το αέρας μέχρι το κέντρο του κρέατος δεν θα πάρουμε ομοιόμορφο αποτέλεσμα, το καλύτερο είναι να τα κόψουμε πρώτα σε φέτες και να τα βάζουμε μετά στο air fryer.
- Τυριά: απλά θα λιώσουν και θα κάνουν χάλια τον κάδο του air fryer.
- Σούπες και γενικά φαγητά με πολύ υγρό: όπως έχουμε πει και εδώ τα φαγητά που θέλουν μαγείρεμα με μεγάλη ποσότητα νερού δεν ενδείκνυνται ούτε για ψήσιμο αλλά ούτε και για ζέσταμα σε air fryer. Ταιριάζει ο φούρνος μικροκυμάτων ή ακόμα καλύτερα η κατσαρόλα.
- Μακαρόνια, ρύζι: μπορείτε να το κάνετε αν δεν έχετε εναλλακτική αλλά το αποτέλεσμα είναι λίγο αμφιλεγόμενο καλύτερα να δοκιμάσετε άλλους τρόπους.
Βήματα
Αν και οι χρόνοι και η διαδικασία μπορεί να διαφέρει λίγο ανάλογα το φαγητό που θέλουμε να ζεστάνουμε σαν γενική βάση κρατάμε τα παρακάτω βήματα:
- Βάζουμε το φαγητό στον κάδο του air fryer, και το ψεκάζουμε ή αλείφουμε με κάποιο λάδι (πχ ελαιόλαδο, λάδι καρύδας).
- Επιλέγουμε τη θερμοκρασία της φριτέζας αέρα στους 170 βαθμούς και ψήνουμε μέχρι να ζεσταθεί και εσωτερικά το φαγητό μας. Δεν ξεχνάμε να ελέγχουμε ανά 2-3 λεπτά.
Πάμε να απαντήσουμε μερικές ερωτήσεις
Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να ξέρουμε το είδος και το μέγεθος του φαγητού από τα οποία εξαρτάται άμεσα και ο χρόνος που χρειάζονται.
Προτεινόμενα πιάτα:
Τηγανητές πατάτες: 4-6 λεπτά στους 200 βαθμούς (Tip! Προθερμαίνεται το air fryer για 3 λεπτά).
Πίτσα κομμάτι: 2-3 λεπτά στους 200 βαθμούς (Tip! Προθερμαίνεται το air fryer για 3 λεπτά). Αν το υποστηρίζει το μηχάνημα μας, το αφήνουμε για 1-2 λεπτά στους 240 βαθμούς.
Μπριζόλα κομμένη σε κομμάτια: 2-3 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Μπριζόλα ολόκληρη: 5-6 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Φτερούγες κοτόπουλου: 4-6 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Όχι, αλλά βοηθάει πολύ στο να δώσει τραγανότητα στο φαγητό μας και επίσης βοηθάει στο να μην στεγνώνει εύκολα.
Ανάλογα το φαγητό που θέλουμε να ζεστάνουμε, αν πρέπει να βγει τραγανό όπως πχ οι τηγανητές πατάτες τότε ναι χρειαζόμαστε προθέρμανση για 2-3 λεπτά.