Review Rohnson SmartChef XL Air Fryer R-2834

Πάμε να δούμε την άλλη πρόταση της Rohnson για air fryer, στην κατηγορία των XL με μονό κάδο χωρητικότητας 8 ολόκληρων λίτρων, για μαγείρεμα για ολόκληρη την οικογένεια.

Εισαγωγή

Το Rohnson Air Fryer SmartChef XL R-2834 που θα δούμε αναλυτικά παρακάτω είναι, σύμφωνα και με την εταιρεία, η best seller φριτέζα αέρα τους. Το μηχάνημα αυτό είναι στην κατηγορία των XL και έρχεται με έναν από τους μεγαλύτερους κάδους στη συγκεκριμένη κατηγορία, με χωρητικότητα 8 ολόκληρα λίτρα. Το μοντέλο έχει και smart λειτουργίες τις οποίες αξιοποιεί με τη σύνδεση Wi-Fi που έχει, και έλεγχο μέσα από την εφαρμογή της Rohnson Link για κινητά.
Το έχουμε στην κουζίνα μας για περίπου ένα μήνα και έχουμε πλέον μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα για το μηχάνημα.

Χαρακτηριστικά και ευκολία χρήσης

Χωρητικότητα

Το R-2843 της Rohnson έχει πολύ μεγάλη χωρητικότητα, και όπως είπαμε ανήκει στην υποκατηγορία XL των air fryer.
Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε να μαγειρέψουμε για 3-4 άτομα είναι μια πραγματικά εξαιρετική επιλογή. Η εσωτερικές διαστάσεις του κάδου είναι περίπου 24×24 εκατοστά και ύψος περίπου στα 14 εκατοστά, αριθμοί που το κάνουν να χωράει σχεδόν όλα τα αξεσουάρ που κυκλοφορούν στην αγορά για air fryers. Επίσης, να αναφέρουμε ότι η σχάρα του μηχανήματος έχει δύο θέσεις, μία σχεδόν στον πάτο του κάδου και άλλη μία στο κέντρο περίπου στα 7 εκατοστά.
Σαν μέγεθος πάντως, ο όγκος της δεν είναι πολύ μεγαλύτερος από τις κλασσικές φριτέζες των +-5 λίτρων, με εξωτερικές διαστάσεις 30x30x30 εκατοστά. Αρκετά μικρότερο και το άλλο μηχάνημα της Rohnson που είδαμε, το Air Fryer Dual Cook R-2844 με τον διπλό κάδο που είναι μια αρκετά ογκώδης συσκευή για χρήση σε περιορισμένο χώρο κουζίνας.

Ποιότητα κατασκευής

Οι ποιότητα κατασκευής της είναι αρκετά καλή με ένα ποιοτικό πλαστικό να την περιβάλει και με αντικολλητική σχάρα εσωτερικά. Ο κάδος στο μπροστινό μέρος έχει διπλό τζάμι από πλαστικό που η εταιρεία το ονομάζει Easy View. Το διαφανές αυτό τζάμι μας βοηθάει να βλέπουμε την κατάσταση του φαγητού μας χωρίς να χρειαστεί να σταματήσουμε το μαγείρεμα και να τον τραβήξουμε έξω. Επιπλέον, έχει και φως εσωτερικά το οποίο ανάβει με το πάτημα ενός κουμπιού στο μπροστινό πάνελ για ακόμα καλύτερη ορατότητα του φαγητού μας.

Στο μπροστινό πάνω μέρος έχουμε και το πάνελ τεχνολογίας touch από το οποίο διαχειριζόμαστε τα προεπιλεγμένα προγράμματα του μηχανήματος και τις manual ρυθμίσεις για το μαγείρεμα (χρόνοι και θερμοκρασίες).
Τα 6 προεπιλεγμένα προγράμματα είναι για κέικ, πατάτες, πίτσα, κοτόπουλο, μπριζόλα και τέλος ψάρι, αρκετά χρήσιμα για να γλιτώνετε χρόνο στο σετάρισμα του μαγειρέματος αλλά και πάλι ανάλογα με τις ποσότητες που θα βάλετε μέσα κάποια από αυτά θα χρειαστούν διορθώσεις κατά τη χρήση.

Ισχύς και κατανάλωση

Το air fryer της Rohnson μπορεί να πιάσει θερμοκρασίες από 80 έως και 200 βαθμούς κελσίου, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα της κατηγορίας του, αλλά με την ισχύ του στα 1800W που είναι και αυτό που κάνει όλη τη διαφορά στο αποτέλεσμα σε σύγκριση με τα άλλα.

Ότι αφορά την κατανάλωση, στις δοκιμές μας ήταν σε παρόμοια επίπεδα με τον ανταγωνισμό. Για παράδειγμα, στα 15 λεπτά με τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς για φρέσκες τηγανητές πατάτες κατανάλωσε 200w, στους 180 βαθμούς κελσίου για 10 λεπτά λειτουργίας κατανάλωσε γύρω στα 130w. Οι μετρήσεις δεν έγιναν με κάποιο επαγγελματικό μετρητή αλλά αυτός που χρησιμοποιήθηκε δίνει μια σχετικά καλή εικόνα της κατανάλωσης.

Smart λειτουργίες

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της συσκευής είναι ότι έρχεται με σύνδεση Wi-Fi ώστε να μπορείς να τη χειρίζεσαι αρκετές λειτουργίες της από το κινητό. Όπως αναφέραμε και στο review του Xiaomi Mi Air Fryer Smart είναι ένα ωραίο feature να υπάρχει αλλά όταν με τον καιρό μάθεις τους χρόνους και τις θερμοκρασίες στα φαγητά που κάνεις θα είναι απλά ένα επιπλέον βήμα στο μαγείρεμα που δε θα το έχεις ανάγκη και θα το παραλείπεις.

Βέβαια, μέσα στην εφαρμογή, εκτός από τις ρυθμίσεις μαγειρέματος, μπορείτε να βρείτε διάφορες αναλυτικές συνταγές μαζί με οδηγίες παρασκευής, χρόνους και θερμοκρασίες που αφορούν αποκλειστικά το μηχάνημα που έχετε στα χέρια σας, σημαντικό χαρακτηριστικό ειδικά για άτομα που είναι η πρώτη τους επαφή με air fryer.

Τέλος, η εφαρμογή προσφέρει και ειδοποιήσεις στο κινητό για όταν χρειαστεί ανακάτεμα το φαγητό και για ενημέρωση ότι το μαγείρεμα έχει ολοκληρωθεί. Θα λέγαμε ότι αυτό είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που δίνει η σύνδεση με το κινητό γιατί όπου και να είσαι στο σπίτι αν έχεις το κινητό ή το smartwatch μαζί σου θα είναι αδύνατον να μην το αντιληφθείς.
Εδώ βέβαια για τον ίδιο σκοπό έχουμε και τον ήχο (μπιπ) που κάνει το μηχάνημα από μόνο του σε αυτές τις περιπτώσεις, που είναι πάρα πολύ δυνατός και διαπεραστικός και θα τον ακούσετε καθαρά ακόμα και αν είστε σε άλλο δωμάτιο ή και σε άλλο όροφο, θα επανέλθουμε σε αυτό στα αρνητικά παρακάτω.

Επειδή η σύνδεση της συσκευής με το κινητό μας μπορεί να είναι λίγο πιο πολύπλοκη από ΄ότι θα θέλαμε η εταιρεία έχει ανεβάσει το παρακάτω βίντεο για να μας βοηθήσει:

Video guide για σωστή σύνδεση της R2834 με το κινητό μας.

Επίδοση και Αποτελέσματα

Τα 1800w ισχύος το κάνουν πραγματικό κτήνος μέσα στον κάδο των 8 λίτρων. Τα αποτελέσματα αυτού είναι να θερμαίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα και να δίνει τέλειο χρώμα στα φαγητά, που είναι ένας αρκετά δύσκολος στόχος για πολλά air fryer.
Ταυτόχρονα όμως κρατάει την ταυτότητα των air fryer και δεν ξεραίνει καθόλου το φαγητό στο εσωτερικό του, είτε μιλάμε για κρέας (κοτόπουλο, μπριζόλα κτλ), είτε για λαχανικά, ένας απλά τέλειος συνδυασμός.

Παραθέτουμε μερικά μόνο από τα αποτελέσματα σε πιάτα που φτιάξαμε με το air fryer της Rohnson, στο τέλος του review θα βρείτε και συνταγές που έχουμε στο site και έγιναν με τη χρήση του, με αναλυτικές οδηγίες βήμα βήμα.

Αρνητικά

Ειδοποιήσεις: Θα ξεκινήσω με το δικό μας “πολυαγαπημένο”, που αναφέρθηκε και πιο πάνω, ο πάρα πολύ δυνατός ήχος που χρησιμοποιεί για οποιαδήποτε υπενθύμιση θέλει να κάνει στον χρήστη η συσκευή, αυτό περιλαμβάνει το ανακάτεμα του φαγητού, την ολοκλήρωση του μαγειρέματος, την επιλογή προγράμματος, την επιλογή θερμοκρασίας, κάθε φορά που βγάζουμε τον κάδο και κάθε φορά που ξαναβάζουμε τον κάδο. Δηλαδή σχεδόν σε όλα τα σημεία διάδρασής μας με το air fryer. Και ο ήχος αυτός φτάνει σε εκνευριστικά επίπεδα αρκετές φορές, με το πρόβλημα να είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος ρύθμισης ή ολικής απενεργοποίησής του.

Καθαρισμός: φυσικά όλα τα αποσπώμενα μέρη μπαίνουν -ευτυχώς- σε πλυντήριο πιάτων οπότε ο καθαρισμός είναι πολύ εύκολος, το μόνο θέμα που προκύπτει είναι ο κάδος των 8 λίτρων, είναι αρκετά ογκώδης ώστε να πιάνει μεγάλο μέρος του καλαθιού στο πλυντήριο, ειδικά αν έχετε 60άρι που έχουμε και εμείς. Βέβαια, με τη χρήση διαφόρων αξεσουάρ για air fryer δε λερώνεται ιδιαίτερα ο κάδος, τα υπολείμματα μένουν κυρίως στη σχάρα του (που πιάνει μια θέση πιάτου στο πλυντήριο) και τον κάδο μπορείτε να τον περνάτε απλά με το σφουγγάρι στο χέρι (ίσως και εδώ σαν παιδέψει ένα μικρός νεροχύτης).

Πλαστικά σχάρας: Στο χρόνο που το έχουμε και με αρκετά μαγειρέματα δεν έχει προκύψει κάποιο θέμα στο δικό μας, αλλά αρκετός κόσμος παρατηρεί ότι φεύγει κάποιο από τα πλαστικά στις τέσσερις γωνίες της σχάρας. Νομίζω όμως με λίγο παραπάνω προσοχή στο πως αλλάζεις το επίπεδο στη σχάρα (έχει δύο θέσεις) δε θα έχεις πρόβλημα. Φαντάζομαι όμως ότι ακόμα και να συμβεί κάτι με τη σχάρα μια επικοινωνία με τη Βασιληάς ΑΕ, την εταιρεία πίσω από τη Rohnson, θα βοηθήσει.

Τιμή και αξία

Στο skroutz και στο bestprice, την περίοδο που γράφτηκε αυτό το review, το κόστος κυμαινόταν μεταξύ 138€ και 169€, με το ιστορικό του skroutz να δείχνει ότι το τελευταίο εξάμηνο έχει πέσει μέχρι τα 135€, συνεπώς είναι και αυτή την περίοδο σε φυσιολογικά επίπεδα για να το αποκτήσετε χωρίς ρίσκο για σοβαρή διακύμανση της τιμής του.

Το καρτελάκι με την τιμή αυτή αντικατοπτρίζει εξόχως τον όρο value for money γιατί ένα εξαιρετικό μοντέλο air fryer που θα σας ενθουσιάσει με τα αποτελέσματα του και θα σας λύσει τα χέρια στην κουζίνα.

Συνταγές με το μοντέλο της Rohnson R-2844

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Like
Close
Copyright © 2024 AirFrying
Made with in Greece.
Close
Δημοφιλής αναζητήσεις: