Ιμάμ μπαϊλντί
Ιμάμ μπαϊλντι, ένα κλασσικό ανατολίτικο πιάτο έτοιμο μέσα σε μισή ώρα με μια πολύ μικρή βοήθεια από το τηγάνι μας. Όλα στο air fryer και θα χρειαστούμε μόνο ελάχιστο τηγάνισμα για να καραμελώσουμε τα κρεμμύδια και να δέσουμε την σάλτσα.
Εξοπλισμός
Συστατικά
- 2 μελιτζάνες (φλασκές ή τσακώνικες)
- 100 γρ. φέτα
- 2 κρεμμύδια (σε φέτες)
- 150 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 σκ. σκόρδο (ψιλοκομμένο)
- ½ κ.σ. πελτέ
- Ελαιόλαδο
- ¼ κ.γ. κύμινο
- ½ κ.γ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. θυμάρι (ξερό)
- 1 κ.σ. μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
- Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
Μελιτζάνες
- Προθερμαίνουμε το air fryer στους 170 °C.
- Κόβουμε τις μελιτζάνες οριζόντια στη μέση και χαράζουμε χιαστή το εσωτερικό τους με ένα μαχαίρι.2 μελιτζάνες
- Ρίχνουμε μέσα στα κοψίματα, ελαιόλαδο, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.Ελαιόλαδο, ½ κ.γ. θυμάρι, Αλάτι & πιπέρι
- Τις βάζουμε στον κάδο του air fryer και ψήνουμε για 15 λεπτά στους 170 °C.
Γέμιση
- Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια που έχουμε κόψει σε φέτες.Ελαιόλαδο, 2 κρεμμύδια
- Προσθέτουμε το σκόρδο μας ψιλοκομμένο, τη ζάχαρη, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 λεπτά.1 σκ. σκόρδο, ¼ κ.γ. κύμινο, ½ κ.γ. ζάχαρη, Αλάτι & πιπέρι
- Στη συνέχεια την ντομάτα, τον πελτέ και λίγο θυμάρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στη φωτιά για ακόμα 5 λεπτά.150 γρ. ντομάτα κονκασέ, ½ κ.σ. πελτέ
Ψήσιμο
- Με ένα κουτάλι ή πιρούνι πιέζουμε το εσωτερικό από τις ψημένες μελιτζάνες ώστε να κάνουμε χώρο για τη γέμιση.
- Αφού ρίξουμε τη γέμιση τρίβουμε από πάνω και τη φέτα. Τις πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 8 λεπτά σου 180 °C.100 γρ. φέτα
- Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.1 κ.σ. μαϊντανός
Tips
- Ο συνολικός χρόνος έχει υπολογιστεί με το σκεπτικό ότι το αρχικό ψήσιμο στις μελιτζάνες και το μαγείρεμα της σάλτσας θα γίνει σχετικά ταυτόχρονα.