Καλαμαράκια σαν τηγανητά
Η τέλεια απόδοση του πιο αγαπημένου σαρακοστιανού φαγητού για μικρούς και μεγάλους – και πολύ πιο υγιεινά για απόλαυση χωρίς ενοχές.
Εξοπλισμός
Συστατικά
- 500 γρ. καλαμαράκια ( σε ροδέλες)
- 80 γρ. αλεύρι
- 40 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. πιπέρι
Εκτέλεση
- Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα 80 γρ. αλεύρι, τα 40 γρ. σιμιγδάλι ψιλό, τα 2 κ.γ. ρίγανη, το 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά, το 1 κ.γ. αλάτι και το ½ κ.γ. πιπέρι.
- Ρίχνουμε τα κομμάτια από το καλαμάρι μας στο μπολ και ανακατεύουμε ώστε να τα καλύψουμε εντελώς.500 γρ. καλαμαράκια
- Προθερμαίνουμε τη φριτέζα αέρα στους 180 °C
- Βάζουμε τα καλαμαράκια σε μία στρώση και με σχετική απόσταση μεταξύ τους στο κάδο του air fryer και ψήνουμε για 6 λεπτά στους 180 °C.
- Στη συνέχεια ανοίγουμε και γυρνάμε τα κομμάτια μας από την άλλη μεριά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 6 λεπτά.
- Ίσως, χρειαστούν 1-2 λεπτά επιπλέον ανάλογα και το πάχος των κομματιών μας.
Tips
- Η ίδια συνταγή δουλεύει άψογα και σε τηγάνι με κάποιο σπορέλαιο, την έκανα χρόνια πριν πάρω το air fryer και πετύχαινε πάντα και ήταν ανώτερη από παρόμοιες με κουρκούτι.
- Ένας άλλος τρόπος για να ανακατέψουμε τα καλαμαράκια, που μου έχει μάθει ο πατέρας μου, είναι να βάλουμε το μείγμα μαζί με τα καλαμαράκια σε μια σακούλα και να τα ανακατέψουμε μαζί για λίγη ώρα. Το μείγμα πάει παντού και μένει επάνω στα κομμάτια μας ακριβώς όσο χρειάζεται για το ψήσιμο. Επίσης δε λερώνουμε άλλο σκεύος και πετάμε το μείγμα κατευθείαν στα σκουπίδια με τη σακούλα.