Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι ένα γεύμα που συνδέεται στενά με την Ελλάδα και την εορτή της 25ης Μαρτίου. Κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, οι Έλληνες συνήθως τρώμε μπακαλιάρο, είτε τηγανητό είτε ψητό, συνοδευόμενο σχεδόν πάντα από σκορδαλιά.
Αυτή η συνταγή μπακαλιάρου με panko και παρμεζάνα (προαιρετικό) είναι μια εναλλακτική και πιο σύγχρονη εκδοχή της παραδοσιακής συνταγής. Μπορείτε να τη φτιάξετε για τη 25η Μαρτίου ή για οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου, όταν θέλετε να απολαύσετε μια λαχταριστή συνταγή με μπακαλιάρο.
Μια μικρή σημείωση, στη συγκεκριμένη συνταγή οι χρόνοι που δίνονται είναι για φιλέτο μπακαλιάρου είτε κατεψυγμένο είτε φρέσκο. Αν πάρετε τον μπακαλιάρο που θέλει ξαρμύρισμα τα κομμάτια θα είναι σίγουρα μεγαλύτερα οπότε θα πρέπει να ανεβάσετε και αναλόγως τον χρόνο ψησίματος, προτείνω τουλάχιστον για 3-4 λεπτά συνολικά.
Μπακαλιάρος Φιλέτο με Panko
Εξοπλισμός
Συστατικά
- 300 γρ. μπακαλιάρος φιλέτο (κατεψυγμένος ή φρέσκος)
- 60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 τμχ. αυγά (μεγάλο)
- 50 γρ. panko
- 30 γρ. παρμεζάνα (τριμμένη (προαιρετικό))
- ½ κ.γ. σκόρδο σκόνη
- ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- ½ κ.γ. αλάτι
- ⅓ κ.γ. πιπέρι
Εκτέλεση
- Βγάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα φιλέτα μας στη συντήρηση (εφόσον ήταν κατεψυγμένα) και την επόμενη τα ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα νερά που έμειναν επάνω.300 γρ. μπακαλιάρος φιλέτο
- Χτυπάμε σε ένα μπολ το αυγό μας με το αλάτι, και σε δυο διαφορετικά πιάτα βάζουμε το αλεύρι και το panko ανακατεμένο με όλα τα μπαχαρικά.60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 1 τμχ. αυγά, 50 γρ. panko, 30 γρ. παρμεζάνα, ½ κ.γ. σκόρδο σκόνη, ½ κ.γ. αλάτι, ⅓ κ.γ. πιπέρι, ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- Προθερμαίνουμε στους 200 °C
- Περνάμε τα φιλέτα μας με τη σειρά από:1. Αλεύρι, 2. Αυγό, 3. Pankoκαι τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε με το σπρέι λαδιού λίγο λάδι στο πάτο του καλαθιού του air fryer και τοποθετούμε με κάποια απόσταση τα φιλέτα μας.
- Ψήνουμε για 6 λεπτά στους 200 °C
- Μετά τα 6 λεπτά γυρίζουμε τα φιλέτα μας και ψήνουμε για ακόμα 6 λεπτά στους 200 °C.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ψησίματος για όλα τα κομμάτια μας, ώστε να μη στριμώχνονται στο καλάθι.
- Σερβίρουμε με λεμόνι, σαλάτα και φυσικά σκορδαλιά.