Φαλάφελ
Παραδοσιακό μεσοανατολίτικο φαλάφελ, με ακόμα πιο υγιεινό μαγείρεμα με το air fryer. Απολαύσετε τραγανά χρυσαφένια φαλάφελ χωρίς περιττό λάδι από το τηγάνισμα. Συνδυάστε με πίτα, χούμους και φρέσκα λαχανικά!
Εξοπλισμός
Συστατικά
- 200 γρ. ρεβίθια (ξερά, όχι κονσέρβα)
- 50 ml ελαιόλαδο
- 2 σκ. σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1 τμχ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 3 κ.σ. μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
- 1 κ.σ. κόλιανδρο φρέσκο (ψιλοκομμένο)
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικό)
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα ρεβίθια ένα μπολ με κρύο νερό και λίγο αλάτι για 12 ώρες. Θέλουμε να μουλιάσουν και να μαλακώσουν
- Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε σε μια πετσέτα να φύγει το πολύ νερό.
- Βάζουμε όλα τα συστατικά μας σε ένα πολυμηχάνημα ή σε μπλέντερ και δουλεύουμε για 4 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια πάστα σαν αυτή της εικόνας.
- Προθερμαίνουμε το air fryer στους 180 °C
- Κάνουμε μπαλάκια με το μείγμα μας και προσπαθούμε να είναι ίδιου μεγέθους και τα βάζουμε στον κάδο του air fryer όπου τα ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180 °C.
- Στο dual blaze air fryer της cosori που κάναμε την συνταγή εμείς δεν χρειάζονται γύρισμα γιατί ψήνει με διπλή αντίσταση πάνω και κάτω, σε οποιοδήποτε άλλο air fryer θα πρέπει στα 7 λεπτά να τα γυρίσετε και να ψήσετε για ακόμα 3 λεπτά.
- Σερβίρουμε με χούμους.
Tips
- Αν θέλετε μπορείτε να τα πιέσετε τα φαλάφελ στη μέση ώστε να μειωθεί ο όγκος τους και να ψηθούν πιο γρήγορα.
- Για καλύτερο χρώμα ψεκάζουμε ή αλείφουμε τα φαλάφελ πριν το ψήσιμο με ελαιόλαδο. Το ίδιο κάνουμε και στη σχάρα για να μειώσουμε τις πιθανότητες να κολλήσουν.