Λίγη ιστορία
Jump to RecipeΤα σουτζουκάκια, ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής και της μικρασιατικής κουζίνας, κρύβουν πίσω τους μια πλούσια ιστορία που διαπλέκεται με τις πολιτισμικές και ιστορικές μεταβολές της περιοχής της Μικράς Ασίας. Ο όρος “σουτζουκάκια” προέρχεται από το τούρκικο “sucuk”, που σημαίνει “λουκάνικο”, δηλαδή, αρχικά αναφερόταν σε κρεατοειδή προϊόντα που είχαν συγκεκριμένο σχήμα και μπαχαρικά.
Η ιστορία για τα σουτζουκάκια αρχίζει από την περιοχή της Σμύρνης (σημερινή Ιζμίρ της Τουρκίας) και πιο ευρέως από την Μικρά Ασία, όπου οι πολιτισμικές ανταλλαγές και οι γαστρονομικές επιρροές μεταξύ των λαών ήταν συχνές και ποικίλες. Στην ουσία, τα σουτζουκάκια αντιπροσωπεύουν την συνάντηση διαφορετικών παραδόσεων στην επεξεργασία και το μαγείρεμα του κρέατος, που ενσωματώθηκαν στην ελληνική κουζίνα από τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922.
Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες έφεραν μαζί τους στην Ελλάδα την πλούσια γαστρονομική τους κληρονομιά, που περιλάμβανε και τα σουτζουκάκια. Έτσι, αυτό το πιάτο ενσωματώθηκε στην ελληνική κουζίνα, αποκτώντας ταυτόχρονα τοπικές παραλλαγές και έγινε συνώνυμο της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης.
Ανακαλύψετε έναν διαφορετικό τρόπο παρασκευής για τα σουτζουκάκια, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σύγχρονης ζωής και τις δυνατότητες του air fryer. Έτσι, μπορείτε να απολαύσετε αυτό το παραδοσιακό πιάτο με πιο υγιεινό και γρήγορο τρόπο, διατηρώντας την αυθεντικότητα και την πλούσια γεύση που το καθιστούν αξέχαστο.
Σουτζουκάκια με Σάλτσα
Εξοπλισμός
Συστατικά
Σουτζουκάκια
- 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 130 γρ. ψωμί τοστ (κόρα)
- 70 ml γάλα (πλήρες)
- ½ τμχ αυγό
- 30 ml ελαιόλαδο
- 1 τμχ. σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 πρ. μπούκοβο
- 1 πρ. πιπέρι
- 1 κ.σ. δυόσμος (ψιλοκομμένος)
- 10 ml ούζο
Σάλτσα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 τμχ. μεσαίο κρεμμύδι
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 τμχ. φύλλο δάφνης
- 250 ml νερό
- 1 τμχ. κύβο κότας
- 400 γρ. κονκασέ ντομάτας
- ½ κ.γ. ζάχαρη
- 1 τμχ. ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
Σουτζουκάκια
- Χτυπάμε καλά στο μίξερ το λάδι με το σκόρδο ώστε να λιώσει το σκόρδο.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα υγρά υλικά, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.70 ml γάλα, 30 ml ελαιόλαδο, 1 τμχ. σκελίδα σκόρδο, 10 ml ούζο, ½ τμχ αυγό
- Κόβουμε τις φέτες του τοστ σε κομματάκια και τα ρίχνουμε στο μπολ με τα υγρά. Συνεχίζουμε με 1 πρ. μπούκοβο, 1 κ.γ. κύμινο και 1 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος. Ανακατεύουμε με τα χέρια ώστε να λιώσει το ψωμί καλά.1 κ.γ. κύμινο, 1 πρ. μπούκοβο, 1 κ.σ. δυόσμος, 130 γρ. ψωμί τοστ
- Στη συνέχεια βάζουμε μέσα τα 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, αρκετό αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πάλι ώστε να γίνουν όλα ένα μείγμα.300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, 1 πρ. πιπέρι
- Προθερμαίνουμε το air fryer στους 195 °C
- Πλάθουμε τα σουτζουκάκια περίπου στα 40 γραμμάρια και προσπαθούμε να τους δώσουμε το οβάλ σχήμα που τα χαρακτηρίζει.
- Βάζουμε μια στρώση στον κάδο του air fryer και ψήνουμε για 12 λεπτά στους 195 °C, ανάλογα με το air fryer ίσως χρειαστεί να τα γυρίσουμε στα 8 λεπτά.
- Βγάζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σάλτσα
- Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο 1 τμχ. μεσαίο κρεμμύδι. Προσθέτουμε ½ κ.γ. ζάχαρη και περιμένουμε να καραμελώσει πάντα σε μέτρια φωτιά.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
- Συνεχίζουμε με το 1 τμχ. ξύλο κανέλας, τα 2 τμχ. φύλλο δάφνης, το 1 τμχ. κύβο κότας, τα 400 γρ. κονκασέ ντομάτας και τα 250 ml νερό.
- Ρίχνουμε και τα σουτζουκάκια μέσα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά με το καπάκι για 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε με το αγαπημένο μας συνοδευτικό.