Ταλαγάνι, λίγη ιστορία
Το ταλαγάνι αποτελεί ένα παραδοσιακό ελληνικό τυρί, πλασμένο στο χέρι από αγνό γάλα αιγοπροβάτων. Αν και η προέλευσή του εντοπίζεται στη Μεσσηνία, πολλοί το θεωρούν χαρακτηριστικό τοπικό προϊόν. Το ταλαγάνι έχει επιρροές από την αραχωβίτικη φορμαέλα αλλά και το κυπριακό χαλούμι, προερχόμενο μάλιστα από τον Κύπριο Κώστα Αποστόλου, ο οποίος εγκαταστάθηκε στη Μεσσηνία και ασχολήθηκε με την τυροκομία. Στη συνταγή του ταλαγανιού έχει συμβάλει και η σύζυγός του, Ελένη, από την Αριδαία, η οποία άρχισε να το παρασκευάζει αρχικά για την οικογένεια και φίλους.
Το ταλαγάνι, το οποίο στη μεσσηνιακή διάλεκτο σημαίνει «κάπα του τσομπάνη», κέρδισε γρήγορα δημοτικότητα. Έγινε γνωστό χάρη στην ιδιόμορφη υφή του κατά το ψήσιμο, καθώς διατηρεί τη γεύση και τη μορφή του χωρίς να λιώνει. Προσφέρεται ως εξαιρετικός μεζές για το τσίπουρο, μέσα σε σαλάτες, και διάφορες άλλες μαγειρικές δημιουργίες.
Παρά τη μεσσηνιακή του καταγωγή, το ταλαγάνι απέκτησε ευρύτερη φήμη όταν άρχισε να παράγεται από την εταιρεία Ήπειρος, η οποία εισήγαγε και την καπνιστή εκδοχή του. Το τυρί αυτό έχει κερδίσει διακρίσεις με βραβεία σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, καθιστώντας το αγαπημένο σε διάσημους σεφ και εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα.
Ταλαγάνι
Εξοπλισμός
Συστατικά
- 2 τμχ ταλαγάνι
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
- Πιπέρι
Σερβίρισμα
- 1 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα
- Δυόσμος φρέσκος
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το air fryer στο φουλ, το μηχάνημα της Ninja έχει μέχρι 240 °C συνήθως όμως τα περισσότερα έχουν μέχρι 200 °C
- Αν το τυρί μας δεν είναι κομμένο το κόβουμε σε φέτες του μισού εκατοστού. Στη συσκευασία της εταιρείας Αποστόλου που βρήκαμε στο σουπερμάρκετ είναι ήδη κομμένο.2 τμχ ταλαγάνι
- Απλώνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές και βάζουμε στον κάδο του air fryer, δώστε 2-3 λεπτά χρόνο στο airfryer να κάψει καλά τον κάδο και τη σχάρα.1 κ.γ. ελαιόλαδο, Πιπέρι
- Ψήνουμε για 4 λεπτά στο φουλ της φριτέζας μας.
- Γυρίζουμε και ψήνουμε για ακόμα 3 λεπτά. Αν η φριτέζα αέρος που διαθέτουμε πάει μέχρι τους 200 °C ψήνουμε για ακόμα 6 λεπτά στο φουλ.
- Σερβίρουμε με μαρμελάδα φράουλα και φυλλαράκια δυόσμου.1 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα, Δυόσμος φρέσκος
Tips
- Παρακάτω θα δείτε χρόνους και θερμοκρασία για το μηχάνημα της Cosori.
Οδηγίες για άλλα μοντέλα
Θερμοκρασία | Χρόνος/Γυρίσματα |
---|---|
205C / 400F | 4+6 λεπτά/1 |