Συχνές ερωτήσεις για τα air fryer

Στην εποχή των τεχνολογικών καινοτομιών, τα air fryer έχουν εισβάλει στις κουζίνες μας, αλλάζοντας τον τρόπο που μαγειρεύουμε. Παρόλη την δημοτικότητά τους, πολλές απορίες παραμένουν για τη χρήση τους. Σ' αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τις πιο κοινές ερωτήσεις και θα σας προσφέρουμε τις απαντήσεις που χρειάζεστε.

Στην εποχή της τεχνολογίας και των καινοτομιών, τα air fryer έχουν κατακλύσει τις κουζίνες μας, προσφέροντας μια νέα προσέγγιση στον τρόπο μαγειρέματος. Παρόλο που έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε ακόμη ερωτηματικά σχετικά με τη χρήση τους. Είναι φυσικό να έχουμε απορίες για αυτά τα σύγχρονα μηχανήματα που έχουν αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το μαγείρεμα.

Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψουμε τις πιο συχνές ερωτήσεις που όλοι μας είχαμε σε κάποια στιγμή και θα σας δώσουμε τις απαντήσεις που ψάχνετε. Καλή ανάγνωση και καλά μαγειρέματα!

Τι πλεονεκτήματά έχει το μαγείρεμα με air fryer;

Υγιεινότερο φαγητό γιατί μπορεί να μαγειρεύει με ελάχιστο ή και καθόλου λάδι.
Ομοιόμορφο μαγείρεμα λόγο του ότι ο αέρας περιστρέφεται γύρω από το φαγητό.
Εύκολο καθάρισμα, τα περισσότερα μοντέλα είναι με αντικολλητική επιφάνεια και φυσικά πλένονται ολόκληρα (τα καλάθια τους) στο πλυντήριο πιάτων.

Ποιο είναι το καλύτερο air fryer, ποιο να αγοράσω;

Αυτό είναι υποκειμενικό και εξαρτάται αποκλειστικά από τις ανάγκες σου για το πόσα άτομα θέλεις να μαγειρέυεις και φυσικά το μπάτζετ σου. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν πάρα πολλά μοντέλα για κάθε ανάγκη και κάθε μπάτζετ. Αν έπρεπε να διαλέξω 3 εταιρείες θα πήγαινα σε Philips, Ninja, Rohnson και μόλις εδραιωθεί στη χώρα μας και η Cosori. 

Κάνει πιο τραγανά τα φαγητά το air fryer;

Ναι, ένα από τα μεγάλα του προτερήματα είναι ότι κάνει τραγανά τα φαγητά. Πάντα βέβαια εξαρτάτε από το φαγητό και πως το διαχειριζόμαστε στο μαγείρεμα.

Είναι πιο γρήγορο το air fryer από έναν φούρνο;

Ναι, το air fryer θα μαγειρέψεις σχεδόν τα πάντα πιο γρήγορα από ότι σε ένα κλασσικό φούρνο με αέρα και χωρίς.

Δεν είναι το air fryer απλά ένας φούρνος;

Ναι, το air fryer κατά βάση είναι ένα μικρότερος φούρνος. Η διαφορά είναι ότι το καλάθι του είναι πολύ μικρότερο και ο αέρας με τη θερμότητα που έχει το ψήνει σε μεγάλες θερμοκρασίες γρηγορότερα και πιο ομοιόμορφα.

Μπορείς να βράσεις νερό στο air fryer;

Όχι, δεν μπορείς να βράσεις νερό σε ένα air fryer.

Χρειάζεται προθέρμανση το air fryer όπως ο φούρνος;

Ναι, είναι η καλύτερη τακτική για να έχουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα αλλά ο χρόνος που απαιτείται είναι ελάχιστα λεπτά σε σχέση με το φούρνο (συνήθως 2-5 λεπτά ανάλογα το air fryer). Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι υποχρεωτικό.

Πως προθερμαίνεις ένα air fryer;

Κάποια μοντέλα air fryer έχουν ειδικό κουμπί για την προθέρμανση οπότε εκεί είναι απλό.
Αλλά αν δεν έχει συγκεκριμένη λειτουργία απλά το βάζεις στη θερμοκρασία που θα ψήσεις το φαγητό σου για 2-5 λεπτά (χωρίς το φαγητό μέσα φυσικά).

Πρέπει να αποψύξουμε το κατεψυγμένο φαγητό πριν το μαγειρέψουμε στο air fryer;

Όχι, τα περισσότερα τρόφιμα δεν χρειάζονται απόψυξη πριν μπουν στο air fryer και πολλά από αυτά επιτυγχάνουν καλύτερο ψήσιμο αν μπουν απευθείας από την κατάψυξη. Τέτοια φαγητά είναι οι κατεψυγμένες πατάτες, τα πράσινα λαχανικά όπως τα φασολάκια, τυρί σε stick όπως η μοτσαρέλα, το μπρόκολο κ.α.

Μπορώ να βάλω λάδι στο μαγείρεμα με air fryer;

Φυσικά, και στα περισσότερα φαγητά επιβάλετε αν θέλεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Απλά θέλει ελάχιστη ποσότητα, για αυτό καλό είναι να επενδύσετε σε ένα σπρέι λαδιού.

Που βάζω το λάδι στο air fryer;

Συνήθως βάζουμε το λάδι απευθείας επάνω στο τρόφιμο ή/και αλείφουμε τον κάδο ή τη σχάρα που θα το τοποθετήσουμε.

Είναι όμως απαραίτητο το λάδι στο air fryer;

Όχι, δεν είναι απαραίτητο σε κάμιά περίπτωση αλλά για τέλειο αποτέλεσμα ειδικά σε ορισμένες συνταγές χρειάζεται.

Πόσο λάδι βάζουμε στο air fryer;

Όπως είπαμε βάζουμε μια πολύ μικρή ποσότητα, συνήθως από 1 κουταλάκι του γλυκού έως 1 κουταλιά της σούπας, εξαρτάται, κυρίως, από την ποσότητα του φαγητού.

Πως μπορεί το air fryer και μαγειρέυει χωρίς λάδι;

Ο τρόπος που λειτουργεί το air fryer με τη χρήση καυτού αέρα που αγκαλιάζει το φαγητό μπορεί και το “χτυπάει” από πολύ κοντά με αποτέλεσμα το εξωτερικό να γίνεται τραγανό χωρίς καθόλου ή με ελάχιστο λάδι.

Ποιό είναι το καλύτερο λάδι για το air fryer;

Η καλύτερη επιλογή για εμάς ειδικά εδώ στην Ελλάδα είναι ξεκάθαρα το ελαιόλαδο για τα περισσότερα φαγητά. Από κει πέρα το ηλιέλαιο είναι μια καλή επιλογή που αφήνει πιο ουδέτερη στη γεύση στο τέλος, όπως επίσης και το λάδι καρύδας κάνει καλή δουλειά.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις βούτυρο στο air fryer;

Ναι, ισχύει ότι και για το λάδι. Απλά προσέχουμε την ποσότητα που θα βάλουμε γιατί μπορεί να βγάλει καπνούς το air fryer κατά το μαγείρεμα. Μια απλή λύση είναι να βάλετε στον πάτο του κάδου ελάχιστο νερό.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλέυρι στο air fryer;

Ναι μπορείς, είτε στο πανάρισμα, είτε φυσικά σαν ζύμη.

Χρειάζεται λαδόκολλα στο κάδο για να μαγειρέψω στο air fryer;

Όχι, δεν είναι απαραίτητο, αλλά μπορείς να βάλεις λαδόκολλα για να είναι πιο εύκολο στο καθάρισμα του κάδου. Αλλά να τονίσουμε εδώ ότι με αυτό τον τρόπο ο αέρας δεν θα πιάσει όλες τις πλευρές του φαγητού με ότι συνέπεια έχει αυτό στην τραγανότητα και στο ομοιόμορφο μαγείρεμά του. 

Σε κάθε περίπτωση αν χρησιμοποιήσεις λαδόκολλα κοίταξε στις οδηγίες στους πόσους βαθμούς αντέχει μην πάρει φωτιά κατά το μαγείρεμα. Επίσης μην τη βάζεις ποτέ μόνη της χωρίς φαγητό στο air fryer γιατί ο αέρας θα την πάει προς τους αεραγωγούς που φέρνουν τον καυτό αέρα.

Μπορείς πάντα να αγοράσεις ειδικά χαρτιά για air fryer τα οποία έχουν τρύπες και βοηθάνε περισσότερο στην κίνηση του αέρα. Μπορείς να βρεις μιας χρήσης χάρτινα ή από σιλικόνη που τα χρησιμοποιείς πολλές φορές, δες εδώ.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω αλουμινόχαρτο στο air fryer;

Ναι, είναι απολύτως ασφαλές να βάλεις αλουμινόχαρτο μέσα στο air fryer, απλά θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι οι άκρες τους έχουν μπει κάτω από το φαγητό ώστε να το κρατάνε και να μην το παίρνει ο αέρας που κινείται εσωτερικά στον κάδο.

Μπορώ να βάλω πετσέτα κουζίνας στο air fryer;

Όχι, απαγορεύεται να βάλεις πετσέτα στο air fryer ή οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από ύφασμα.

Επιτρέπεται να βάλω ξυλάκια για σουβλάκι στο air fryer;

Ναι μπορείς να βάλεις ξυλάκια για σουβλάκι στο air fryer αλλά για σιγουριά βουτήξτε τα για λίγα λεπτά πριν το μαγείρεμα σε ένα δοχείο με νερό.

Μπορώ να βάλω πιάτο μέσα στο air fryer;

Ναι δεν υπάρχει πρόβλημα να βάλετε πιάτο με φαγητό στο air fryer φτάνει το πιάτο αυτό να είναι ασφαλές για ψήσιμο στο φούρνο.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω μεταλλικά μαχαιροπίρουνα στο air fryer;

Ναι, αλλά θέλει προσοχή για να μην καταστραφεί η αντικολλητική επένδυση που έχει ο κάδος του air fryer, ισχύει πάνω κάτω ότι και για τα αντικολλητικά τηγάνια.

Μπορώ να βάλω αλουμινένια ταψάκια στο air fryer;

Ναι φυσικά εφόσον μπαίνουν στο φούρνο μπορούν να μπουν και στο air fryer.

Μπορώ να βάλω τον κάδο του air fryer στο πλυντήριο πιάτων;

Ναι, τα περισσότερα air fryer υποστηρίζουν το πλύσιμο του κάδου στο πλυντήριο πιάτων, αλλά καλό θα είναι να διαβάσεις το εγχειρίδιο που ήρθε μαζί με το μηχάνημά σου για να σιγουρευτείς. Πάντως οι περισσότεροι κατασκευαστές προτείνουν και το πλύσιμο στο χέρι για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του κάδου.

Πως πλένω/καθαρίζω ένα air fryer;

1. Πλύνε τον κάδο που βγαίνει στο πλυντήριο πιάτων (αν το υποστηρίζει το μοντέλο σου) ή στο χέρι από τη μαλακή πλευρά του σφουγγαριού με απορρυπαντικό για τα πιάτα.
2. Για το υπόλοιπο μηχάνημα βρέξτε μια πετσέτα και πέρασε όλες τις επιφάνειες, προσοχή εδώ το μηχάνημα να είναι εντελώς κρύο.
3. Στέγνωσε τον κάδο και το υπόλοιπο μηχάνημα με χαρτί κουζίνας ή πετσέτες και βάλτα πάλι στη θέση τους.

Πρέπει να γυρίσουμε το ολόκληρο κοτόπουλο όταν το μαγειρεύουμε στο air fryer;

Όχι, δεν είναι απαραίτητο ΑΛΛΑ προτείνετε ανεπιφύλακτα να το κάνετε για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Θα βρομίσει το σπίτι αν μαγειρέψω σε air fryer;

Γενικά όχι δεν θα έχετε πρόβλημα, αλλά καλύτερο θα είναι να βρίσκεται κοντά στον απορροφητήρα όταν μαγειρεύετε για να μαζέψει έστω και τις ελάχιστες μυρωδιές.

Τι πράγματα μπορώ να μαγειρέψω σε ένα air fryer;

Οποιουδήποτε είδους πατάτες: Τηγανητές πατάτες, γλυκοπατάτες, κυδωνάτες, country κ.α.

Έτοιμα κατεψυγμένα φαγητά: Ψαροκροκέτες (τύπου Captain Iglo), στικ μοτσαρέλας, κοτομπουκιές (chicken nugget), onion rings, κατεψυγμένα μπιφτέκια κ.α.

Προμαγειρεμένα φαγητά που βάζουμε στην κατάψυξη χωρίς απόψυξη: Μπριζόλες, παϊδάκια, λουκάνικα, γαρίδες κ.α.

Κρεατικά: Μπριζόλες, παϊδάκια, κεφτεδάκια, μπιφτέκια παντώς είδους, μπείκον, συκώτι κ.α.

Λαχανικά: μπρόκολο, φασολάκια, λαχανάκια βρυξελών, κουνουπίδι κ.α.

Ζέσταμα φαγητών: κοτόπουλο, μπριζόλα, πατάτες τηγανητές, πίτσα κ.α.

Αν έχετε κάποια άλλη ερώτηση που θέλετε να σας απαντήσουμε παρακαλώ γράψτε τη στα σχόλια παρακάτω και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σας απαντήσουμε.

Πάρτε μέρος στη συζήτηση

 1. ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΝΑΔΑΚΗΣ είπε:

  Ποίες οι διαφορές μονού και διπλού κάδου . Τι να επιλέξω ;

  1. AirFrying Author είπε:

   Το βασικό πλεονέκτημα του διπλού κάδου είναι ο χρόνος που κερδίζεις στο μαγείρεμα γιατί μπορείς να μαγειρεύεις ταυτόχρονα δυο φαγητά σε διαφορετική θερμοκρασία και χρόνο.
   Από κει και πέρα όμως χάνεις σε χώρο, καθώς ο κάθε κάδος μεμονωμένα είναι μικρότερος από ότι αν πάρεις ένα air fryer με μονό αλλά μεγάλο κάδο.
   Επίσης, είναι αρκετά πιο ογκώδη τα μηχανήματα με διπλό κάδο. Μπορείτε να δείτε το review για το μηχάνημα με το διπλό κάδο της Rohnson εδώ https://www.airfrying.gr/blog/reviews/review-rohnson-dual-cook-air-fryer-r-2844/

 2. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΦΡΑΓΚΟΥ είπε:

  Μπορώ να μαγειρέψω δύο φαγητά ταυτόχρονα ρυθμίζοντας το ύψος της σχάρας?

  1. AirFrying Author είπε:

   Θεωρητικά ναι γίνεται, αλλά πρακτικά θα είναι αρκετά δύσκολο να ψηθούν σωστά και τα δύο, καθώς ο αέρας δεν θα κυκλοφορεί σωστά στον χώρο και θα χρειάζονται συχνά γυρίσματα και προσοχή.

 3. Μαριλού είπε:

  Μπορώ να βαλω το φαγητό σκεπασμένο στο airfryer? Ταψακι που να το έχω σκεπάσει με αλουμινόχαρτο π.χ.
  Ευχαριστώ

  1. AirFrying Author είπε:

   Ναι εννοείται, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το αλουμινόχαρτο μέσα στο air fryer απλά θα πρέπει το αλουμινόχαρτο να πιάσει καλά κάτω από το ταψί ώστε να μην το πάει πέρα δόθε ο αέρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Like
Close
Copyright © 2024 AirFrying
Made with in Greece.
Close
Δημοφιλής αναζητήσεις: